Tapening
29. november 2018
Frossen skulder
29. november 2018

– med stamceller og vækst faktorer : i-PRF

Generelt om behandling af slidgigt og seneskader
Slidgigt og seneskader er svære at behandle. Gennem mange år, har der ingen tilfredsstillende metoder været at tilbyde. Den klassiske måde at håndtere disse tilstande på, har været injektion med binyrebarkhormon, kombineret med træning.

Binyrebarkhormonet behandler inflammation, men har ingen effekt på genopbygningen af vævet. Et nyere koncept blev lanceret i starten af det nye årtusind, hvor man udnyttede nogle af vores blodcellers antiiflammatoriske egenskaber, og deres evne til at stimulere opbygning af skadet væv: PRP. Denne teknik er nu blevet forfinet yderligere, med indførelse af i-PRF: injectable Platelet Rich Fibrin.

Rationalet bag i-PRF
Blod udgøres af væske (plasma), samt en række celler med forskellige funktioner: de røde blodlegemer, de hvide blodlegemer, og blodpladerne. Blodpladerne (Platelet på engelsk), indeholder væksthormoner, som stimulerer kroppens helings- og opbygnings- evne. Ved at indsprøjte plasma hvor blodplader og hvide blodlegemet er blevet op koncentreret, i det område på kroppen som er slidt eller skadet, stimuleres vævet til at reparere/genopbygge sig selv. Flere undersøgelser har vist at PRP, som har benyttet sig af ovennævnte princip, har haft gode resultater ved behandling af seneskader og slidgigt. Ved i-PRF anvendes en anden centrifugeringsmetode. De hvide blodlegemer og blodpladerne op koncentreres yderligere, med yderst lovende resultater til følge. Endvidere opkoncentres fibrin, som kroppen bruger som klæbemiddel. Med i-PRF, opnås 30-40 gange flere celler, og 20-30 gange flere potentielle stamceller end med PRP. Fibrinen klæber på ujævne overflader, og bidrager til at øge den lokale koncentration af stamceller. Metoden er blevet testet i Frankrig på 140 patienter med slidgigt i knæet. Resultatet er, at udover at være mere effektiv i behandling af seneskader, lader det til at man ved behandling med i-PRF, kan genopbygge brusk, mindske omfanget af slidgigt og reducere smerter i væsentligt omfang. I-PRF kan måske udskyde eller endda helt overflødiggøre operation for slidgigt.

Teknik
Man får taget en blodprøve. Blodet anbringes i glas som centrifugeres, hvorved blodplader og hvide blodlegemer opkoncentreres i den øverste del af glasset. Denne del indsprøjtes derefter i leddet med slidgigt, eller omkring den beskadiget sene, efter anlæggelse af en lokalbedøvelse. Behandling kan gentages efter 1 uge. Man må regne med 4-6 behandlinger, afhængig af slidgigtens sværhedsgrad, og 1-4 behandlinger, afhængig af omfanget af skaden på senen.

Bivirkninger
Der kan være ømhed ved indstik stederne. Endvidere er der altid en risiko for infektion i forbindelse med indstik. For behandling med binyrebarkhomon, opstår der ca. 1 infektion per 20.000 indstik i gennemsnit, hvilket er uhyre lidt, sammenlignet med operationer. Med i-PRF, må denne risiko anses for at være endnu mindre, da det er celler fra ens eget blod, som blandt andet beskytter mod infektion, som sprøjtes ind.

For mere information, se gerne www.puremed.dk, eller spørg os.